6/30/2006

Raasto.com'n kympin kisan kanssa tuli ongelmia ihan kotinurkilla. SUL:ia lähtien suhtautuminen aikomukseen eli kisan järjestämiseen on ollut myönteinen, koska tällä tarjotaan Utriaiselle ja Boströmille (ja muille halukkaille) mahdollisuus yrittää kympin EM-rajaa. Siis EUROOPAN MESTARUUS -kisojen rajaa. Nyt kuitenkin on niin, että rajan yrittäjien aikatauluun sopii suurin piirtein vain yksi päivä PNG:ien ja Kalevalaisten välillä - 12.7. Mutta silloin on Varsinais-Suomen pm-kisojen ensimmäinen päivä, ja pm-kisat ajavat tässä nyt EM-kisojen ohi, jos mutkia oikaisee.

Ymmärrän kumpaakin osapuolta, mutta jo tuossa parin vuoden luottamustehtävässäkin sivusta seuratenkin tuli väistämättä aika ajoin mieleen, että kenen etua näissä aikuisten pm-kisojen kiveenhakkaamisilla tai edunvalvonnalla laajemminkin ajetaan. Aina en kyennyt urheilijoiden asiaa erottamaan, mutta tämä voi olla yksinomaan rajallisen ymmärrykseni asettama haaste. Enhän ole ollut järjestöhommissa kovin montaa vuotta mukana. Varmaan ymmärtäisin asiaa paremmin, jos olisin kasvanut tuohon järjestelmään. Tämä oli sarkasmia.

Onko sitten niin, että monen montaa epäkohtaa asioiden hoidossa ja itse järjestelmässä on tiedossa, ja niistä puhutaan, mutta mitään ei tapahdu. Nyt kun aikuisten pm-kisojen kanssa samanaikaisesti joku on järjestämässä jonkun toiveesta YHDEN kisan - josta on puutetta, ja jonne voi tulla jopa 4-6 juoksijaa - niin siitä helvetti melkein repeää. Tai ei edes melkein. Ei tajua, mutta toisaalta tajuaa. Enemmän ensimmäistä, mutta että juuri piirinmestaruuskisat: miksi niitä vielä on tai miksei sinne enää osallistuta? Näihin kisoihin osallistuminen on laajassa mittakaavassa lähestynyt nollaan jo pienen aikaa sitten. Itse olen vaikuttanut siihen pysyvällä vammakierteellä ja tämän viikon jälkeen mahdollinen osallistumisen varmaan estetään kisoista... 1990-luvun puolella piirimme pm-kympillä on runsaat 30 juoksijaa, kun nykypäivinä (nykyisin vielä Tampereen) viivalle on vaivautunut 1-2 juoksijaa. Pm-maratoniakin järjestettiin monena vuonna, ja kovin montaa kertaa ei viesti niistä juoksijoille ole kantautunut. Pitäisikö siinäkin kärjistäen ajatella, että pois pojat Hampurista EM-rajoja yrittämästä, kun piirillä on mestaruusmaraton Pöytyällä. Asia ei mua koske, joten sillehän on helppo virnuilla.

Onko kuitenkin niin, ettei vähäisistä urheilijoista - tässä kohdin juoksijoista - enää riitä osallistujia pm-kisoihin, kun mahdollisuus kovempiin aikoihin on muualla? Siellä, missä muutkin kisaavat. Vai onko kyse siitä, että pm-kisojen arvotusjärjestelmällä on pysyvä ja kiveenhakattu paikkansa seurojen/piirien arvostuksessa. Mitä ihmettä? Eikö tässä mittauksessa voitaisi tehdä tulevaisuuden osalta yhtä rationaalisia päätöksiä kuin siinä, että tietyn ikäisten urheilijanalkujen tulokset ilmoitetaan aakkosjärjestyksessä. Millään muulla elämän sarallahan ei kilpailua ole kuin yleisurheilussa... Kovasti harmittaa tällaisten asioiden kaksipuolisuus sekä tunteen ja vallan puolelle menevä epärationaalisuus. Toisaalta näkemyksiin sisältyy pienen pieni rationaalisuus, toisaalta tuntuu, että urheilijoista viis kunhan vain järjestelmä säilyy vahingoittumana. Se on mielestäni suunnattoman vakavaa. Eikö tästäkin kaiken muun ohella tulisi keskustella? Palvelevatko kaikki kiveenhakatut asiat urheilijoita? Niitähän varten kaikki kulissit ovat pystyssä?

Tästä kympin järjestämisestä tuli taivaan iso asia. Ihan SUL'n johtoa myöten on valjastettu kannanottajia tämän suhteen. Tarkoitus oli vain auttaa muutamaa juoksijaa yrittämään EM-kympin rajaa ja tarjota lopuille mahdollisuus juosta kymppi. Lupa on nyt myönnetty, mutta korkealta. Todella korkealta. Taisin itse tehdä tästä ongelman, kun en suorasta opastuksen tajunnut, että opastus onkin oikea, mutta minä ymmärsin väärin, ja kisasta ilmoittaminen ei riitä vaan sitä pyydetään. Tilanne olisi siistimpi kaikilta osin, jos tässä olisi heti opastettu, että ei se näin mene. Kai. Nooh, tässä on ollut todellisuudessa paaaljon isommista asioista kyse. Suurin piirtein tuon jälkeen mopo karkasi käsistä, ja sitten onkin vain vastailtu puhelimeen sellaisten ihmisten kanssa, joiden päivärytmiä ei ollut tarkoitus alkaa rytmittää uudelleen. Myrsky vesilasissa, nukkuvan dinosauruksen herättäminen tms. tapahtui niin nopeasti, ettei edes tajua. Todella. Ehkä meidän on tässä kuviteltu asettautuvan poikkiteloin järjestelmän kanssa, mutta edelleen toistaen tarkoitus on ollut vain ja ainoastaan auttaa kavereita yhdessä asiassa. Kentän kiertämisessä 25 kertaa.

Täytyy vain ihmetellä, kuinka tunteella - minunkin taholta - asioihin voi suhtautua. Arvovaltakysymys, ties mitä. Ei kykene ymmärtämään. Niin ovat pm-kisat pyhä asia. Se on ainakin varmaa. Niin joo, aamulla kevyt pyöräily. Eka piikityksen jälkeen. Polvi on hiljaa. Maailma ei.

Illalla lisää pyöräilyä. Polvi jatkoi hiljaiseloaan. Enää muutama päivä (2) ja todellinen juoksukokeilu alkaa.

No comments: