5/31/2006

Kevät numeroina

Maaliskuu 120 km
Huhtikuu 1 km
Toukokuu 4 km

Lisää taukoa

Kuusi viikkoa tuli lisätaukoa. Sitä ennen ei saa kokeilla lainkaan juoksua. Helppo homma. Pyöräilyä, vesijuoksua ja stepperiä sen sijaan saa tehdä sopivasti. Polvessa tuntuu leikkauksen oireet olevan tipotiessään, mutta tuttu polvilumpion oire jatkuu. Vituttaa niin paljon, ettei veri ees kierrä. Jos ei lähde tuntemuksen pois, niin sitten höylätään ja porataan polvilumpiota, niin ei se enää ole nykyisensä. Mistä helvetistä tämä tuli?

2,5 kuukautta pidin taukoa ja eiku toisella lenkillä jo vain tuntuu polvi. Voi perkele! Perkele! Perkele! Melkein tekisi mieli olla alkamatta. Perkele!


Mutta rauha palasi taas. Illalla laukussa oli taas salivehkeet ja stepperi odotti Peltolantiellä. Tavoitteena oli sytyttää se palamaan piiiiitkällä tahkoamisella. En tosin tee tänään normaalia pidempää steppaamista. Vesijuoksuun on otettava myös lisää tuntumaa, mutta vasta 1,5 viikon päästä, kun palaan Nizzasta. Lisätaukoa tarjolla vielä 41 päivää...


Aamulla tunnin pyörä tuulessa ja tuiskussa. Kiva meininki. Polvi on hiljaa. 40 päivää. Illalla on Kortteliajot, joita voisi mennä katsomaan. Ehkä jätän kameran kotiin.

Torstai alkoi pirunmoisella niskakivulla. Tiistaina niskan vasen puoli oli jumissa, tänään raastaa oikea puoli. Lämmitin sen aamulla ja sitten hyppäsin pyörän selkään. Piipahdin Riossa ja Kaarinassa. 1,5 h ja 40 km. Hidasta... mutta enää 39 päivää. En ehtinyt aikomuksistani huolimatta tsekkaamaan Turun yliopiston promootiokulkuetta. Työt painoivat. Näin Arvosen Tuomasta lounaalla, kun hän piipahtaa silloin tällöin Turussa. Hyvin näyttää kulkevan. Investoin kuvausvehkeisiin myös. Hankin Canonin 28-135mm objektiivin kuvanvakaajalla. Ja salaman. Säästöt menivät sinne, joten toivottavasti Nizzassa saa konferenssista paljon sapuskaa.... hah. 38 päivää ja salille mars.

5/21/2006

Piisaa

Eilen vetäisin lähemmäs kolme tuntia fillarilla. Tuuli ei armoa jaellut, mutten sitä kyllä anellutkaan. Pulssi ei käväissyt montaa kertaa alle 160:n. Olin ihan puhki. Sen huomasi seuraavana päivänä polvessakin, mutta se vain on polven elämää. Epävarmaa sellaista. Kävin maanantaina mittaamassa sunnuntain lenkin, 70 km. Aika hidasta vääntöä, mutta mulla on siihen syyni.

40 minuuttia stepperiä on mun kovin harjoitus. Ehkä koskaan. Siihen yhdistyi vielä vastaava aika iskelmäradiota, ja tuo eilinen 40 minuuttia olikin maanpäällisen helvetin replica. Jälkeenpäin ajatellen se oli ihan jees treeni. Stepperin putket olivat liekeissä. Nyt olen minä. Kävin aamulla S:n kanssa mummohölkkäämässä (6-7.00min/km) parissa pätkässä yhteensä 12 minuuttia. Tilinpäätöksessä viivan alle jää merkintä, että polvi on ihan saatanan paska kapine. Ihan perseestä koko roska. Polvilumpion syrjä oli neljän minuutin ja neljänkymmenen sekunnin perästä tunnerikas, josta sitten eteni tuttuun paskuuteen. Nyt on hiton hilpeää. Nyt kyllä lähtee tossut ja juoksukledjut kellariin. Kaivan ne sieltä sitten kun muistelen joskus kymmenen vuoden päästä juoksemista. Jos muistelen. Sen verta paljon ketuttaa nyt. Vielä on aikaa, mutta toivo on jo hiipumassa. Joka tapauksessa 27.3.1989-27.10.2005 tarjosi paljon ja siitä olen tyytyväinen.

Ei vaiskaan. Emmä näin helpolla luovuta. Suoraan sanoen vituttaa ja ankarasti, mutta ei se mitään - projekti jatkuu. Maanantaina lekurille. Menee vielä hetki ennen kuin vaihdan tossut uuteen kameraan. Tosiasiassa olisi todella mielenkiintoista saada selville, että mikä siellä vielä voi olla. Kulumapinnat olivat ok, plikat ovat Mehiläisen roskissa, ja lihasjumikin taitaa olla jo 7 kk:n levon jälkeen hiipunut, ja polvea "tukevia" lihaksia on treenattu. Mikä perkele siellä voi olla? That'll the quest...
Aaarrrgggh!!!!

Sittenpä vietin pitkästä aikaa hetkisen Samun ja Ompun sekä jalkapallon äärellä. Aamulla tupakansavussa istuminen kosti itsensä ja kurkku on varsin siilinen. Bongasin ennen tätä riittävän valokuvaajan, Daniel Månssonin. Filmilleen on kaapannut myös itsensä Arto Saaren. Että kun on hienoa. Tänään palaan salille nysväämään.

Olipa herkkua olla liikkeellä knaftilla hapella. Illanistuminen tupakansavussa likvitoi tehokkaasti hengityskanavien käyttöä. Salilla heiluminen ei tosin paljon aerobista kapasiteettia rasita. Ei tosiaan. Hainkin tänään astmalääkelisäystä, jotta selviää taas pinnalle. Perjantaita viedään, mutta jotenkin on ote kadoksissa. Tällä hetkellä on taas liikaa keskeneräisiä hommia, ja niiden ansioista kärähtää joskus liian helposti. Se on nyt tietenkin ihan se ja sen sama. Illalla Hell täyttää 30 v.


Sitten taas seuraavana päivänä Jussi juhli 30 v:tä ja Lordi voitti Euroviisut. Omassa tilassa ei muutosta. Pikku masis päällä. Käväisin kokeilemassa juoksua 4*2min ' 1min. + 8 yhteen putkeen. No news what so ever....

5/15/2006

Kevät pörisee

Tukholma takana, Helsinki ja Nizza to go. Olipa reissu. Ehdin sentään käymään kävelylenkeillä myöhään illalla ja aikaisin aamulla, muuten päivät olivat fully booked. "Salilla" ehdin käymään perjantaina, mutta samat treenit olisin voinut tehdä hotellihuoneessa. Onneksi olin varannut tuon kuminauhan matkalle mukaan. Sali on täys floppi, siellä oli muutama käsipaino ja kuntopyörä, jossa ei ollut vastusta. Tilaakin oli vain niille, ja ihmiset olivatkin sitten liikaa siellä samassa tilassa. Nyt pidemmälle pyörälenkille. Harmi kun maastoja ei tule telkusta. Todella.

5/10/2006

Ensimmäinen duunipäivä eilen. Ei saanut kunnon otetta mistään. Virkamatkamääräyshakemuksia täyttelin. Loppuviikoksi Tukholmaan, maanantaina Helsinkiin ja kuun lopussa Nizzaan. Nizzaan otan jo ehkä tossutkin mukaan. Samalla eilinen oli pidemmän ajanjakson kulminaatiopiste. Pääsin pyörällä töihin! Sen kunniaksi menin myös Kauselan lenkin illalla. Viime vuonna tuohon meni ekalla kerralla 55 min. Nyt kului 53 min. vaikken polkenut täysiä. Olenhan kovassa iskussa... Vastatuuli ja orastava maitohappo jaloissa.... Hiki ja pulssinnousu.... Jumalavite, mikä fiilis pienestä fillarilenkistä voi tulla!

Tänään duunipäivä alkoi valokuvaamisella. Siksi pitääkin älähtää sinne ajoissa, että ehtii niitä töitäkin... Voittaja-fiilis. Ykkös-meininki.

Nopeasti ne fiilarit muuttuvat. Kun pyöräilin töihin RAUHASSA alkoi polveen tuntua samalla tavoin kuin tammikuussa. Ryssinkö mä nyt tämänkin. Helvetti. Helvetti!

Hah. Hiemanko olen hermona tästä. Illalla pyöräily sujui taas suht noirmaalisti ja sitä riittikin. Salilla huomasin kamojen olevan kotona ja käväisin hakemassa ne. Alkuverryttely sujui kiireellä. Kuntoutukseen tuli nyt muutama lisä: stepperi ja painotanko. Stepperiä ryin alussa 10 minuuttia. Huh. Sitä jos vetäisi kuusi tuntia niin kuolisi. Erinäisissä liikkeistä polvi ei ollut moksiskaan, mutta viiden minuutin vesijuoksun jälkeen homma oli selvä. Illalla polvea kolotti. Itse asiassa kipeily tuntuu siinä polven sisäsyrjän sisäänmenoaukossa, joten lienee normaalia. Sen kohdan "nypykkä" lienee hinkkaava polvea käytettäessä. Ihan sama. Kymppi-fiilis!!!

Ja Marvil kulkee. Pyöräilijöille ja muillekin nykyiset harjoitukseni tuntunevat lasten leikiltä, mutta niillä on hyvä tarkoitus. Eilen pyöritin 1.20 tasaista. Mäissä pulssi käväisi jo 170:ssä. Että mikä fiilis... Muutaman tunnin päästä nokka kohti Tukholmaa. Otin kameran mukaan niin voin kompensoida sitä, etten pääse vielä lenkille. Tosin otin mä lenkkikamatkin mukaan, mutta niitä aion käyttää sillä salilla minkä sitten löydänkään...

5/07/2006

Rullaan, rullaan

Pm-maastoissa ei tuntunut enää miltään tämä juoksemattomuus. Pahinta oli Karhu-viestissä. Aallon Artolla oli eri fiilarit Riossa. Ei ole helppoa juoksulle elävän olla ilman juoksua. Ei. Sääri juoksi kovaa, Hell ei pystynyt kyydissä, Pasi oli varma ja Mika hieman hyytyi. Siinä miesten ja 19-sarjan kisa. Naisissa Annukka oli pitelemätön.

Torstaina saatoimme Hellin, Tohon ja Artsin kanssa raastoluolan kesäteloille. Matto löysi paikkansa ja alustavasti luola aukeaa taas syksyllä kun kelit alkavat hajottamaan. Sen jälkeen menin kuntouttamaan polvea. Polvispesiaali maistui nyt varsin hyvältä. Nyt tekisi taas hirmuisesti mieli juoksemaan, mutten pysty. Tämän kanssa on nyt vain elettävä. Onneksi sain pm-maastoista mielestäni ensimmäisiä onnistuneita juoksukuvia. Pikku hiljaa sekin osasto kehittyy. Kiva homma. Isompi tulikoe on tarjolla Jukolan viestissä, jonne osallistun valokuvaajana. Saavumme Saloon tosin Sarin juostua ensiksi Forssan puolikkaan. Saas nähdä pelastaako mahdollinen lisäsalama mut yöllä... Taidetta peliin.

Täällä kotona työskennellessäni näen hieman katsettani nostamalla suoraan Karikon lenkille. Nyt kun lehdistö on vielä vähäistä, näen monen monta askellusta ja vauhtia liikkuvan. Täytyy sanoa, että lapsilla on näyttää aika rentoa juoksua. Samoin muutamalla mailerilla.

Huh-huh. Olipas eilen kemut. Anun ja Jussin häät. Tänään ihan siemaileva olo. Vaihdoin fillariin slicksit alle ja pesin sen romun. Marvilin munamankelin. Huomenna alkanee fillaritreenit ja sitten taas salinysvääminen jatkuu hieman tehokkaampana. Ettei vain eilinen tanssahtelu parantanut polvea??? Tänään ei ole ollut lainkaan nälkä, mutta kävimme silti ulkona sapuskalla. Näimme Pasman, Kipan ja Viirun katsomon puolella sekä Suvin marssimassa neljäntuhannen partiolaisen keskellä. Oli kuuma. Kesä on täällä.

5/05/2006

Vappuaatto alkoi taas kuntosalilla. Hyvältä tuntuu. Pystyn kävelemään portaissa suht tavallisesti jo. Tapailin tänään myös vesijuoksua, mutta vielä en sitä rohjennut tehdä. Taasko sitäkin pitää vääntää? Kyllä. No kuinka paljon, riittävästikö? Ei enemmän. Paljon. Miten paljon? Ihan hitosti, onnea matkaan. Juu kiitos, sitä tarvitaan. Vappua toivotan. Kenelle? Kenelle vaan.

Maanantaina tein vain kevyttä kävelyä, mutta söin sitäkin enemmän. Tiistaina illalla oli kuntosalitreeni ja allaskeikoilua. Tämänhetkinen treeni on seuraava:
Pyöräily 10 minuuttia, 80 kpm, kevyt vastus3x

Penkillä polven ojennus kuminauhalla:
- suora ylös (x15)
- vino ylös (x15) ja
- ojennuksesta kevyt helpotus (x15)
Polven koukistus seisten kuminauhalla, molemmat jalat (x25)
Loitontajat normaali (x20), kantapäät ulospäin (x20)
3xPeruskyykky,
Sitten normaali kuminauhalla (x20)
Trampoliinilla ilman kuminauhaa (x20)
Jalan ojennus laitteella (25 kg), molemmat jalat (x20)
Jalkaprässi kevyellä painolla (30 kg) yhdellä jalalla, molemmat jalat3x
Vatsa
Selkä
Kädet
Liikkuvuusharjoituksia
Pyöräily 10 minuuttia, 80 kpm, kevyt vastus

Päälle allastreeni:
Koordinaatioliikkeita vedessä
Vesijuoksua

Eilen tosiaan vetäisin jo vesijuoksuvyön päälle, ja juoksin jopa 5 minuuttia, mutta polvi ei siitä vielä välittänyt. Sain ainakin tavoitettua kipurajan. Ylitin sen hieman, joten eilen polvi oli suht pahana illan. Tänään lunkisti. Menen iltapäivällä tsekkaamaan pm-maastoja Rio de Raisioon. Vähän taas kuvaamaan siis. Huomenna saatetaan Hell'n ja Tohon kanssa raastoluola kesäteloille. Pitkän linjan tavoite on, että ensi vuonna pääsen minäkin sinne juoksemaan... Nyt valmistelen jalkaa lauantaita varten, Jussin ja Anun häihin.